Lena OLIN



Gönderilen ResimGönderilen ResimGönderilen ResimGönderilen Resim

1955 yılında Stockholm/ İsveç'de doğdu. 

Tam adı: Lena Maria Joanna Olin'dir.

Son yıllarda İsveç'ten çıkan en yetenekli oyuncular arasında gösterilen Lena Olin, gelmiş geçmiş en önemli beş yönetmenden biri olduğunu rahatlıkla söyleyebileceğimiz Ingmar Bergman'ın pek çok filminde yer alma fırsatı bulmuş bir aktörün, Stig Olin'in kızıdır.
Küçük Lena'nın çocukluk anıları, Liv Ullmann ve Bibi Andersson gibi hem Bergman'ın, hem de İsveç'in en önemli oyuncularının evlerine sık sık yaptıkları ziyaretlerle süslü...
Bu nedenle tiyatro ve sinemaya ilgisi erken yaşlarda başladı.

İlk seçmesine de, ergenlik döneminde tırmanan utangaçlığını yenebilmek için Ingmar Bergman'ın efsaneleştirdiği Royal Dramatic Theatre School'a başvurarak katıldı. Her ne kadar seçilenler arasına giremese de, usta Bergman, onda "Yüz yüze" (Face to Face, 1976) filminde küçük bir rol verecek kadar yetenek gördü.

Bergman gibi bir ustanın elinin değdiği kimsenin işlerinin yolunda gitmesi hiç te şaşırtıcı olmadığından, Olin, kısa sürede elemelerinde başarısız olduğu Royal Theater'a girerek, genelde Shakespeare, Ibsen ve Strindberg gibi usta isimlerin klasikleşmiş oyunlarında gösterdiği performanslarla, kısa sürede İsveç çapında hatırı sayılır bir üne kavuştu.

Peş peşe yer aldığı iki önemli Bergman filmiyle, sinema alanında uluslararası arenada da adını duyurmayı başardı: "Fanny och Alexander" (Fanny and Alexander, 1982) ve bir TV filmi olan "Efter Repetitionen" (After the Rehearsal, 1984)... 

Özellikle ikinci filmde canlandırdığı Anna karakterinde çok iyi bir performans ortaya koyan Olin'in bu başarısında, rolün bizzat onun için yazılmış olmasının da etkisi vardı.

Olin, "Efter Repetitionen"dan sonra uluslararası arenada kazandığı ün sayesinde İsveç dışından da teklifler almaya başladı. Bunlardan hiç şüphesiz em ömemlisi, Daniel Day-Lewis ve Juliette Binoche'la birlikte rol aldığı "Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği" (The Unbearable Lightness of Being, 1988) idi

Milan Kundera'nın başyapıtından uyarlanan bu filmde, oldukça cüretkâr sahnelerde gözüken ve Kundera'nın romanda çizdiği kendini varolmanın dayanılmaz hafifliğine kaptırmış karaktere cuk oturan bir performans sergileyen Olin, filmin ABD'de gösterime girmesiyle, kendini Hollywood'a tanıtmış oldu ve oraya transferi gerçekleşti.

Bu, Olin'in yaşamında belirgin değişikliklere yol açtı. Daha büyük bütçeli filmlerden de rol teklifleri almaya başladı, bu da doğal olarak daha çok vitrinde olması demekti.

1989'da rol aldığı 'Enemies: A Love Story' (Düşmanlar: Bir Aşk Hikâyesi) filminde yine özgürlüğüne düşkün bir karakter canlandıran Olin En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında Oscar'a aday gösterildi.

Çok sayıda yapımda yer almayan, rol seçme konusunda çok titiz olan ve daha çok tiyatroyu tercih eden, ayrıca Hollywood'un çalışma sistemine alışamayan oyuncu özellikle Mr.Jones'a stüdyonun müdahale etmesinden dolayı Hollywood'da pek rol almaktan kaçındı.

Gönderilen Resim

Gönderilen Resim Gönderilen Resim

Bu arada, 1994'te Olin, İsveçli yönetmen Lasse Hallström'la evlendi.
Oğlu Auguste, kızı Tora ve de eşiyle birlikte Manhattan'ın kırsal alanda satın aldıkları malikanede yaşamaya başladı

"Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği" ve "Rome is Bleeding" gibi filmlerde canlandırdığı tahrik edici karakterlerle tanıdığımız Lena Olin, aslında bu karakterlerin tam aksi bir yaşamın peşinde koştu. Herkes gibi sıradan bir anne ve ev kadını olmaya çalışan Olin, böyle dingin bir yaşam tarzının da insana sahip olmak istediği her şeyi sağlayacağını düşünüyordu.

Kariyerini geri plana atsa da, "Polish Wedding" (1998), "Hamilton" (1998), "Mystery Men" (1999), "The Ninth Gate" (1999), eşinin çektiği "Chocolat" (2000) gibi filmlerde yardımcı rollerde akılda kalıcı karakterler canlandırmayı sürdürdü.

Güzel aktris, dingin yaşam tarzına karşı, şehvetli, baştan çıkarıcı, sıradışı, sorunlu karakterleri canlandırarak hayranlarının kafasını karıştırmayı sürdürdü.

1990'lı yıllarda sinemanın en güzel ve çekici kadınlardan olan Olin hala güzelliğini; sesine, duruşuna, hayatta yaptıklarına, asaletine yansıtmayı bilen bir kişilik olarak nitelenir.

- Adaylık ve ödülleri:
2001, BAFTA, "Chocolat" ile En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu adaylığı
1990, "Enemies: A Love Story" ile En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında Oscar adaylığı
1989, "Enemies: A Love Story" ile New York Film Critics Circle Awards Ödülü

Ayrıca 1 ödülü ve 9 adaylığı daha vardır.


Filmografisi

Gönderilen Resim Gönderilen Resim Gönderilen Resim Gönderilen Resim

Anestezi 2007 
Casanova 2005 
Bang Bang Orangutang 2005
Hollywood Polisleri 2003 
The United States Of Leland 2003 
Darkness 2002 
Ignition 2001
Çikolata 2000
Dokuzuncu Kapı 1999 
Buzuldan Gelen Adam 1998 
Bu Nasıl Aşk? 1998 
Hamilton 1998 
Night Falls On Manhattan 1997 
Lumiere Ve Ortakları 1995 
Romeo Is Bleeding 1993 
Mr. Jones 1993 
Havana 1990 
Düşmanlar: Bir Aşk Hikâyesi 1989 
Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği 1988 
After The Rehearsal 1984 
Picasso'nun Maceraları 1978 


(atilla dorsay, dvdactive.com, noirfest.com, sinemalar.com) 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yılmaz Güney filmografisi

ÜNLÜLER VE GENÇLİK HALLERİ